Diety naszych czasów – plusy i minusy

Dieta Dukana

Szczególnie dużym powodzeniem w ostatnich latach, cieszyła się dieta francuskiego, lekarza Pierre’a Dukana.

Głównym jej założeniem jest eliminowanie tłuszczów oraz węglowodanów i zastąpienie ich jak największą ilością białek.

Dieta dzieli się na różne fazy: uderzeniową, równowagi, utrwalenia oraz na zalecane do wprowadzenia na stałe, białkowe czwartki.

Plusy:
  1. szybka utrata wagi,
  2. wyeliminowanie fast-foodów i słodyczy z dodatkiem cukru,
  3. poprawienie wyglądu skóry.
Minusy:
  1. nadmierne spożycie białka,
  2. brak urozmaicenia,
  3. niedobory witamin: C, B i PP.

Dieta South Beach

Do tych mniej restrykcyjnych należy Dieta Plaż Południowych. Jej podstawowym celem jest wyeliminowanie tłuszczów zwierzęcych, za wyjątkiem ryb i zastąpienie ich roślinnymi: oliwą, orzechami i awokado.

Plusy:
  1. obniżenie cholesterolu,
  2. brak efektu jojo,
  3. łatwość przyrządzania posiłków,
Minusy:
  1. osłabienie, spowodowane obniżeniem poziomu cukru we krwi,
  2. nieodpowiednia dla cukrzyków i ludzi z podwyższonym cholesterolem,
  3. nadmierne spożycie białka.

Dieta Montignaca

Trzecią z popularnych diet jest Metoda Montignaca, oparta na spożywaniu produktów wyłącznie o niskim indeksie glikemicznym.

Z tego powodu, takie produkty jak: mąka pszenna, biały ryż, czy makarony, które nie są pełnoziarniste, powinny być na stałe wyeliminowane z naszego jadłospisu.

W ciągu dnia zaleca się jeść 2 posiłki węglowodanowe oraz jeden tłuszczowy. Owoce mogą być jedzone wyłącznie przed śniadaniem, a do każdego dania powinniśmy dołożyć tyle samo warzyw, ile waży posiłek.

Plusy:
  1. nie ma ograniczeń ilościowych,
  2. reguluje metabolizm,
  3. reguluje poziom cholesterolu.
Minusy:
  1. wymaga dokładnych obliczeń,
  2. wolniejsza utrata masy ciała niż w innych dietach,
  3. wysokie ceny niektórych produktów.