Diety naszych czasów – plusy i minusy

Dieta Dukana
Szczególnie dużym powodzeniem w ostatnich latach, cieszyła się dieta francuskiego, lekarza Pierre’a Dukana.
Głównym jej założeniem jest eliminowanie tłuszczów oraz węglowodanów i zastąpienie ich jak największą ilością białek.
Dieta dzieli się na różne fazy: uderzeniową, równowagi, utrwalenia oraz na zalecane do wprowadzenia na stałe, białkowe czwartki.
Plusy:- szybka utrata wagi,
- wyeliminowanie fast-foodów i słodyczy z dodatkiem cukru,
- poprawienie wyglądu skóry.
- nadmierne spożycie białka,
- brak urozmaicenia,
- niedobory witamin: C, B i PP.
Dieta South Beach
Do tych mniej restrykcyjnych należy Dieta Plaż Południowych. Jej podstawowym celem jest wyeliminowanie tłuszczów zwierzęcych, za wyjątkiem ryb i zastąpienie ich roślinnymi: oliwą, orzechami i awokado.
Plusy:- obniżenie cholesterolu,
- brak efektu jojo,
- łatwość przyrządzania posiłków,
- osłabienie, spowodowane obniżeniem poziomu cukru we krwi,
- nieodpowiednia dla cukrzyków i ludzi z podwyższonym cholesterolem,
- nadmierne spożycie białka.
Dieta Montignaca
Trzecią z popularnych diet jest Metoda Montignaca, oparta na spożywaniu produktów wyłącznie o niskim indeksie glikemicznym.
Z tego powodu, takie produkty jak: mąka pszenna, biały ryż, czy makarony, które nie są pełnoziarniste, powinny być na stałe wyeliminowane z naszego jadłospisu.
W ciągu dnia zaleca się jeść 2 posiłki węglowodanowe oraz jeden tłuszczowy. Owoce mogą być jedzone wyłącznie przed śniadaniem, a do każdego dania powinniśmy dołożyć tyle samo warzyw, ile waży posiłek.
Plusy:- nie ma ograniczeń ilościowych,
- reguluje metabolizm,
- reguluje poziom cholesterolu.
- wymaga dokładnych obliczeń,
- wolniejsza utrata masy ciała niż w innych dietach,
- wysokie ceny niektórych produktów.